Borsa İstanbul'da halka arzlar son yılların en popüler konusu haline geldi. Pandemi dönemi olan 2020'den bu yana yatırımcı sayısı 1,5 milyondan 8,5 milyona çıkarken, halka arzlar bu artışta önemli bir rol oynadı. Yeni halka arz edilen şirketlerin hisseleri, ilk işlem günlerinde hızla değer kazanarak yatırımcıların ilgisini çekti. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, bu durum öyle moda oldu ki işçiler, esnaflar, öğrenciler hatta ev hanımları bile halka arzlara yatırım yapmaya başladı. Ancak, 2023 sonu ve 2024'te bu trend değişmeye başladı.
Büyük Düşüşler ve Yatırımcı Zararları
Son iki yılda halka açılan 69 şirketin tümü, halka arzın ardından 10-15 tavan yaptıktan sonra düşüş yaşadı. Bu şirketlerden 37'sinin hisseleri zirveden yüzde 40'tan fazla değer kaybetti. 14 şirketin hisseleri ise zirve fiyatlarından yüzde 50 düştü. Özellikle 2023'te halka arz olan Katılımevim ve İzdemir, zirve fiyatlarından yüzde 67 geriledi. Tatlıpınar Enerji ve Kaleseramik de yüzde 60'tan fazla düşüş yaşadı. 2024'te halka arz edilen Pasifik Teknoloji, zirve fiyatı olan 193 liradan yüzde 56 geriledi.
Yatırımcıların Heyecanı Azaldı
2023'te yatırımcılarını daha az heyecanlandıran şirketler, zirveden yüzde 10 ile 20 arasında değer kaybı yaşayan Sur Tatil, CVK Maden, TAB Gıda, Bülbüloğlu, Enerye ve Graintürk Tarım oldu. 2024'te ise yeni halka açılan Altınay Savunma ve Hareket Proje'yi saymazsak, Rönesans Gayrimenkul ve Koç Metalurji zirveden daha az düşüş yaşadı. Ancak, Pasifik Teknoloji'nin yanı sıra Bor Şeker ve Limak Doğu Anadolu, zirvesine göre en çok gerileyen hisseler oldu.
Fiyat/Kazanç ve PD/DD Oranları
İki yılda halka açılan 69 şirketten bazıları, dikkat çekici Fiyat/Kazanç (F/K) ve Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) oranlarına sahip. F/K oranı yüzde 505'e tırmanan Forta Bilgi, yüzde 127'ye ulaşan MHR Gayrimenkul ve yüzde 126 olan Bien Yapı dikkat çekti. PD/DD oranında ise 76 ile Pasifik Teknoloji, 12 ile Alves Kablo, 10 ile Altınay ve 9 ile Reeder Teknoloji önde geliyor.