Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Nisan 2024 verilerine göre, finansal yatırım araçları arasında BIST 100 endeksi, yatırımcılara en yüksek reel getiriyi sundu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,17, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 3,59 getiri sağlayarak dikkat çekti.

Altın Yatırımcıları için Karlı Bir Ay

Külçe altın da Nisan ayında yatırımcılarını memnun etti. Yİ-ÜFE ile yüzde 1,37 ve TÜFE ile yüzde 1,78 getiri sağlayarak güvenli liman özelliğini korudu. Diğer yatırım araçları arasında, dolar ve avro yatırımcılarına Yİ-ÜFE bazında sırasıyla yüzde 2,55 ve yüzde 3,87 kaybettirirken, TÜFE ile hesaplandığında kayıplar yüzde 2,15 ve yüzde 3,48 oldu.

Döviz ve DİBS Yatırımcılarına Düşük Performans

Europap Tezol Kağıt'a JCR Avrasya'dan AA Kredi Notu Europap Tezol Kağıt'a JCR Avrasya'dan AA Kredi Notu

Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), hem Yİ-ÜFE hem de TÜFE bazında yatırımcılarına düşük performans sundu. Nisan ayında Yİ-ÜFE ile yüzde 0,76, TÜFE ile ise yüzde 0,36 getiri sağladı. Bu yatırım araçları, üç ve altı aylık değerlendirmelerde de yatırımcılarına en çok kaybettirenler arasında yer aldı.

Yıllık Değerlendirme: BIST 100 Zirvede

Yıllık bazda değerlendirildiğinde, BIST 100 endeksi, yatırımcılara Yİ-ÜFE ile yüzde 23,92, TÜFE ile yüzde 13,6 gibi etkileyici getiriler sunarak liderliğini korudu. Külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 23,85 ve TÜFE ile yüzde 13,54 ile takip etti. DİBS ve mevduat faizi ise yıllık bazda yatırımcılara yüksek kayıplar yaşattı.