Yabancı yatırımcıların tahvil ve hisse senedine olan ilgisi, hızlanan halka arzlar ve yerli yatırımcıların yönünü hisse senedi piyasasına çevirmesi, borsayı yılın zirvesine taşıdı. Yılın başından bu yana yüzde 40'ı aşan getirisiyle dikkat çeken borsa, yabancı sermaye girişleri ve artan halka arzlarla birlikte yatırımcıların ilgi odağı oldu. Yerli yatırımcıların finansal varlıkları içinde hisse senedinin payı yüzde 14'e yaklaşarak yılın zirvesine ulaştı.

Halka Arzlar Yatırımcı İlgisini Canlandırdı

Ekonomim.com'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre, son haftalarda hızlanan halka arzlar ve yerli yatırımcıların hisse senedi yatırımlarına olan ilgisi, borsadaki hareketliliği artırdı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) verilerine göre, yerli yatırımcıların finansal varlıkları içinde hisse senedinin payı yüzde 13,95 ile yılın zirvesine çıktı. Bu oran, geçen yıl nisanda yüzde 9,94 seviyesindeyken, 2023 sonunda yüzde 11,5 olarak kaydedilmişti. Bir yıl içinde hisse senedi varlıklarının payı 4 puan, 2023 yılsonuna göre ise 2,45 puan yükseldi.

Yerli Yatırımcıların Artan İlgisi

Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının toplam finansal varlıklar içindeki payı, geçen yıl eylülde yüzde 14,18 ile tarihi en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 17 Mayıs itibarıyla hisse senedi piyasasında toplam yatırımcı sayısı 8 milyon 624 bin 243 ile rekor seviyeye çıktı. Uzmanlara göre bu artış, yerli yatırımcıların hisse senedi piyasasına olan güvenini ve ilgisini ortaya koyuyor.

Yabancı Yatırımcıların Artan Hisse Senedi Varlıkları

Yabancı yatırımcıların finansal varlıkları içinde hisse senedinin payı nisanda artışını sürdürdü. Geçen yıl sonunda yüzde 60,49 seviyesinde olan bu oran, nisan sonu itibarıyla yüzde 65,66'ya yükseldi ve 5,17 puanlık bir iyileşme yaşandı. Aynı dönemde yabancı yatırımcıların finansal varlıkları içinde döviz mevduatının payı ise yüzde 24,29'dan yüzde 19,55'e inerek 4,74 puan geriledi.

DCT TRADING Halka Arz Onayı Aldı! DCT TRADING Halka Arz Onayı Aldı!

Sıkı Para Politikası ve Enflasyon Beklentileri

Sıkı para politikası ve enflasyonun düşeceğine yönelik beklentiler, yabancı yatırımcıların son haftalarda TL varlıklara olan ilgisini artırdı. Özellikle tahvil ve artan halka arzlar, yerli yatırımcıların hisse senedi yatırımlarını artırmasına neden oldu.