Türkiye'de mevduat hesaplarının cazibesi konusunda bir dönüm noktası olan yeni düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararı ile TL mevduat hesaplarındaki gelir vergisinde stopaj oranları güncellenirken, kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için vergi muafiyeti sürdürüldü.

Detaylar ve Yeni Oranlar

Coca-Cola. Hisselerinde %33 Yükseliş Potansiyeli! Coca-Cola. Hisselerinde %33 Yükseliş Potansiyeli!

31 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak yeni düzenleme ile 6 aya kadar olan vadelerde mevduat faizlerine uygulanan stopaj oranı %5'ten %7,5'a yükseltildi. Bir yıla kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı %3'ten %5'e çıkarılırken, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda uygulanan %0'lık oran %2,5 olarak revize edildi.

Kur Korumalı Mevduat Hesaplarında Özel Durum

Kararda öne çıkan bir başka önemli nokta, KKM hesapları ile ilgili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın üzerindeki faiz yükü olarak nitelendirilen KKM sistemi, bu düzenleme kapsamında vergiden muaf tutulacak. Bu durum, KKM ile döviz tevdiat hesaplarından TL’ye dönüşüm sağlayan hesapların %0'lık stopaj oranını korumasını sağlayacak.

Yeni düzenlemeler, Türkiye'deki finansal piyasalar ve yatırım ortamı üzerinde belirleyici etkilerde bulunacak. Mevduat hesaplarının çekiciliğini etkileyecek olan bu kararlar, yatırımcıların ve finans kurumlarının stratejilerini yeniden gözden geçirmelerine yol açabilir.