Borsa İstanbul, 31 Mayıs 2024 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) işlem gören Mayıs 2024 vadeli sözleşmelerin itfa süreci hakkında detaylı bilgi verdi.

İtfa Süreci ve Uzlaştırma Yöntemleri

Borsa İstanbul, 31 Mayıs 2024 normal seans sonunda VİOP'ta işlem gören Mayıs 2024 vadeli işlem sözleşmelerinin itfa edileceğini duyurdu. Bu süreçte sözleşmelerdeki açık pozisyonlar, ekli tabloda belirtilen yöntemlerle uzlaştırılacak ve kapatılacak. Nakdi uzlaşmalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde kar ve zararlar otomatik olarak hesaplara yansıtılacak.

Fiziki Teslimatlı Sözleşmelerin Kapatılması

Tofaş Hedef Fiyatı Güncellendi! Tofaş Hedef Fiyatı Güncellendi!

Fiziki teslimatlı vadeli işlem sözleşmelerinde açık pozisyonlar, ilgili dayanak varlıkta borç/alacak kayıtları oluşturularak kapatılacak. Fiziki teslimatlı opsiyon sözleşmelerinde karda olan opsiyonlar otomatik olarak kullanıma konu olacak. Hak kullanımı istenmeyen karda opsiyonlar veya hak kullanımı istenen başabaşta ve zararda olan opsiyonlar için talimat verilmesi gerekecek. Bu opsiyonlarda da açık pozisyonlar, ilgili dayanak varlıkta borç/alacak kayıtları oluşturularak kapatılacak.

Yeni Sözleşmeler 3 Haziran'da İşleme Açılacak

Borsa İstanbul, 3 Haziran 2024 tarihinden itibaren yeni açılacak standart vade ayına sahip sözleşmelerin işleme gireceğini belirtti. Kapatılacak ve yeni işleme açılacak tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri hakkında detaylı bilgiye Borsa İstanbul’un resmi web sitesi ve ilgili raporlar üzerinden ulaşılabileceği ifade edildi.


İtfa Nedir?

İtfa, finansal terim olarak borç veya yükümlülüğün belirli bir vade sonunda ödenmesi veya kapatılması anlamına gelir. Bir yatırım aracının, özellikle de vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin, vade sonunda yatırımcılara olan yükümlülüklerinin yerine getirilmesi, yani borçların ödenmesi ya da hesapların kapatılması sürecini ifade eder. Örneğin, vadeli işlem sözleşmeleri belirli bir tarihte sona erer ve bu tarihte açık pozisyonlar kapatılır ve taraflar arasındaki kazanç veya kayıplar hesaplanarak sonlandırılır.